6 kľúčových funkcií LMS a jeho benefity

Systémy riadenia vzdelávania poskytujú modernú formu výučby na diaľku. Dnes sa bez tohto inovatívneho systému nezaobíde skoro žiadna škola, firmy ani organizácie. Dajú sa využiť na vzdelávanie študentov, školenie či rekvalifikáciu zamestnancov. Zoznámte sa so systémom LMS a jeho základnými benefitmi pre vás.

Čo je LMS? 

LMS je skratka pre anglický pojem “learning management system”. V slovenčine sa používa názov systém riadenia vzdelávania

Ide o webovú softvérovú platformu, ktorá umožňuje vytvárať, zdieľať, spravovať a sledovať výsledky online kurzov a testov. Bežne ho používajú školské oddelenia, učitelia, inštruktori či zamestnávatelia na bežné, interné alebo dištančné vzdelávanie. 



Základné funkcie a pozitíva LMS systému 

Tvorba kurzov

Jednou z fundamentálnych funkcií LMS je tvorba kurzov a testov. Po prihlásení do systému si budete môcť vytvoriť svoje vlastné online kurzy na mieru, aby vyhovovali potrebám vašej spoločnosti. 

Pri tvorbe kurzu stačí zadať tému, vytvoriť krátky popis kurzu, určiť sylaby a pridať obrázok. Vytvorí sa prázdny súbor, do ktorého doplníte testy a kapitoly. 

LMS dáva voľnú ruku pri tvorbe kurzov. Kedykoľvek ich môžete editovať, obnovovať a zadávať novým študentom. Systém ich ukladá a vždy sa k ním viete vrátiť a znovu použiť

Testovanie a hodnotenie

LMS uľahčuje a tiež urýchľuje priebeh testovania. Študentom stačí digitálne zariadenie a pripojenie na internet. Testovanie tak môžu absolvovať z akéhokoľvek miesta, zo školy, kancelárie alebo aj z domu. 

Samotné testovanie prebieha cez user stránku, kde sa študent musí prihlásiť. Vytvorené kurzy môžete priradiť k užívateľom podľa vlastnej voľby. Títo vybraní študenti následne kurzy nájdu vo svojom výbere kurzov. 

So systémom LMS môžete vzdelávať viacerých študentov aj zamestnancov zároveň. Prihlásení študenti si po úspešnom absolvovaní môže prehliadnuť svoje výsledky a stiahnuť si platný certifikát o dokončení kurzu. 



Prehľady a analýzy

Vďaka LMS máte  pod dohľadom celý vyučovací proces a môžete sledovať, ako študent postupuje s jeho priradenými testami. 

V prihlásení pod adminom môžete sledovať stav online kurzu: expirovaný, nezačal, rozpracovaný alebo absolvovaný. 

Umožňuje vám prezrieť si štatistiku. Jej výsledky si môžete filtrovať podľa času, napríklad dnes, včera alebo pred 7 dňami. 

Máte tak prehľad o počte nových študentov a počte ich prihlásení, o počte nových a ukončených kurzov. 



Viacjazyčná podpora

Keďže zamestnávatelia a vyučujúci potrebujú poskytnúť vzdelávací materiál tiež ku zahraničným užívateľom musia odstrániť jazykovú bariéru.

Rôzne internetové prekladače nie sú v preklade až tak spoľahlivé. Je lepšie, ak je LMS systém otvorený všetkým jazykom, dá sa zmeniť, prispôsobiť a užívatelia sa môžu učiť v svojom materinskom jazyku. 

Týmto spôsobom sa LMS a online výučba otvára globálnemu publiku a vzdelávať môžete všetkých študentov po celom svete. 



Pripomienky a notifikácie

Netreba diár ani nalepovacie lístočky. Všetky pripomienky a notifikácie budú pomocou LMS systému odoslané online. Môžete si vybrať či vo forme e -mailu alebo SMS. 

Systém automaticky notifikuje študentom nový, priradený online kurz a po jeho ukončení príde správa s oznámením o výsledku testov. 

V systéme si podľa potreby môžete vytvoriť svoju vlastnú notifikáciu, napríklad o dátume dealinov a odoslať ich všetkým študentom. 

LMS zabezpečuje neustálu komunikáciu medzi používateľmi, tiež podporuje dodržiavanie a dosiahnutie vyššej miery ukončenia kurzov. 



Zabezpečenie a povolenia

LMS systém umožňuje určiť roly svojim používateľom. Podľa svojej funkcie v systéme budú môcť manipulovať s kurzami, vytvárať ich, editovať alebo vymazať z databázy. 

Ku kurzom sa môžu dostať iba priradení študenti, takže nikto iní k nim nebude mať prístup. LMS pracuje v súlade s GDPR, zaisťuje súkromie osobných údajov a je úplne bezpečný. 




LMS je praktický online systém, ktorý pomáha vzdelávací proces zefektívniť, urýchliť a zjednodušiť. Jeho popularita neustále rastie a čoraz viac spoločností objavuje jeho benefity. 

Keďže prebieha čisto online, je dostupný skoro každému. Je mimoriadne flexibilný a ohľaduplný k individuálnemu tempu učenia rôznych užívateľov. Kurz môžu začať a neskôr dokončiť. 

Sprostredkúva rýchlu komunikáciu a distribúciu informácií. Na jednej online platforme môžete vytvoriť svoje vlastné kurzy, priradiť ich vybraných študentom a potom sledovať ich výsledky. 

LMS vám môže pomôcť objaviť zaujímavejšie a interaktívnejšie formy vzdelávania, ktoré vašich študentov kvalitne a dôkladne vzdelajú, zaškolia či rekvalifikujú.